Biblioteka Arteist

Zato što volimo knjige i želimo čitateljima pružiti najbolje iskustvo čitanja djela kvalitetnih autora, pokrenuli smo Biblioteku Arteist s probranim izdanjima.

Udruga za kulturu i nove medije u rujnu 2012. godine pokrenula je Biblioteku Arteist.

Prva ukoričena knjiga bila je “Književna groupie” koja je naišla na veliko odobravanje struke i publike, a proglašena je i “kulturnim fenomenom godine”. Književna Groupie vibrantna je satira hrvatskog kulturnog života dvijetisućitih, najduhovitiji je kolumnističko-fikcionalni serijal na Ovim Prostorima, koji je u od svog izdavanja 2013. godine stekao kultni status, o kojemu se govori na cesti i u hodnicima humanističkih fakulteta, u kafićima i klubovima, u novinskim redakcijama i na građevinskim skelama.

Nakon toga slijedilo je i objavljivanje romana “Živjet ćemo bolje” Maje Hrgović koji je vrlo brzo prepoznat kao najbolje književno djelo kojeg je domća kultura vidjela u posljednjih deset godina. Pričom je prožet i pojam novog gastarbajterstva – žene s Balkana koje odlaze na Zapad zarađivati brinući se o starim i nemoćnim, ali bogatim, starcima, čime uzdržavaju svoje obitelji kod
kuće. Svojedobno je Maja Hrgović istraživala taj fenomen, što joj je priskrbilo i izdašnu stipendiju Central European Initiativea. Roman optimističnog naslova “Živjet ćemo bolje” sve je to opisano, ali, naravno, i mnogo mnogo više.

Krajem 2014. godine objavili smo i nastavak Književne Groupie naziva “Strovaljivanje” koji nastavlja, linearno epizodično, graditi priču o životu studenta opsjednutom književnom slavom. Na 260 stranica protežu se avanture nadobudnog provincijalca Pavla Svirca, otkako je preko veze upisao kroatistiku i krenuo u ulizički prodor do književne slave, preko skandaloznih afera i sramotnih seksualnih podbačaja, pa sve do ustoličenja na mjesto princa studenta, za čije se društvo otimaju selebovi D-kategorije.

Posljednje izdanje Biblioteke Arteist je zbirka eseja “Žena, majka, glupača” koja u jedanaest poglavlja, dobro prokrvljenih primjerima seksističkih ispada u hrvatskoj kulturi, pop-kulturi, politici, estradi i medijima, oslikava panoramu hrvatskog društva od 2000. godine naovamo.

DOSADAŠNJA IZDANJA

E-KNJIGE

Izdavač, Udruga za kulturu i nove medije Arteist, kani učiniti svoja izdanja dostupnijima mlađoj publici, čitateljima slabije kupovne moći, publici koja integrira nove tehnologije u svoje čitateljsko iskustvo. Upravo zbog toga sva svoja tiskana izdanja prebacili smo i u e-knjige.

VIŠE OD KNJIGA

Strast prema knjigama spojili smo s ljubavlju prema ručnoj obradi drva kako bismo vam priuštili kvalitetne police vrhunske izrade i inovativnih rješenja koje će biti odličan dodatak interijeru vašeg doma.